Onze tandartsen zien kinderen graag vanaf jonge leeftijd, het liefst vanaf ca. 2 jaar al, langskomen in de praktijk. Het kind kan wennen aan de tandarts en wij kunnen van jongs af aan het poetsen bijsturen en voorlichting geven over bijvoorbeeld voeding. Om gaatjes bij kinderen te voorkomen is het belangrijk dat de tanden goed (op juiste tijdstip en manier) gepoetst worden en dat er maximaal zeven eet- en drinkmomenten op een dag zijn. Tot 10 jaar is het advies uw kinderen na te poetsen. Pas vanaf die leeftijd is de motoriek voldoende en kunnen ze het langzamerhand zelf doen. Tijdens de periodieke controles besteden we ook aandacht aan het wisselen van het gebit en de kaakgroei. Hiervoor wordt indien nodig een overzichtsröntgenfoto gemaakt. Indien nodig adviseert de tandarts over de mogelijkheid om een beugel te nemen bij de orthodontist.
Met uw kind naar de tandarts voor preventieve tandheelkunde
Onze praktijk werkt met de Gewoon Gaaf module. Een preventiemethode voor kinderen van 0-18 jaar oud en zijn ouders. Je tandarts of mondhygiënist geeft jou en je kind advies dat is afgestemd op het gebit van jouw kind. Hij/zij begeleidt je kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen jij en je kind voor het gebit van je kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is je kind aan het wisselen? Heeft je zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij jou en je kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.
Sealen
Als het nodig is kunnen we de (blijvende) kiezen sealen. Hierbij wordt een laklaagje in de groeven van de kiezen aangebracht om de groefjes minder diep te maken. Door het groefje minder diep te maken zal het schoonhouden van deze groeven makkelijker zijn en wordt de kans op cariës (gaatjes) kleiner. Ook kan op deze plekken voedsel minder snel achterblijven. Dit betekent echter niet, dat poetsen overbodig is! De tandarts, preventie-assistent of mondhygiëniste brengt de laklaag op de kies aan.
Een sealant gaat enkele jaren mee en de behandeling is volledig pijnloos. Een sealant aan laten brengen op een gezonde kies kan je op de lange termijn geld besparen, doordat de kans op gaatjes kleiner wordt en vullingen dus minder snel nodig zijn.
Als er toch een gaatje is ontstaan, zullen we uitleg geven over de behandeling en het kind eerst laten wennen aan de behandeling door middel van een wenzitting. Mogelijk moet u meerdere malen terug komen voor het gaatje echt is gerepareerd. Zo proberen wij er voor te zorgen dat het kind geen angst ontwikkelt.
Laat tijdens de behandeling zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes zoals: “Je voelt er niets van”. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen. Soms kan de tandarts aan de ouders verzoeken om in de wachtkamer plaats te nemen. Zo verloopt de samenwerking tussen kind en tandarts vaak beter. Als u zelf erg angstig bent, merkt uw kind dit vaak. Kijk of iemand anders met uw kind mee naar binnen kan, of neem zelf plaats in de wachtkamer.
Periodieke controle bij de tandarts voor uw kind
Indien de tandarts het nodigt acht kan zij u adviseren vaker op controle te komen. Bijvoorbeeld bij sommige kinderen, waar de mondhygiëne niet optimaal is en de kans op gaatjes zeer groot, kan het zo zijn dat de tandarts het advies geeft om niet twee, maar drie of vier keer per jaar te komen. Dit om het kind zoveel mogelijk bij te sturen en gaatjes voor te zijn. Dit hangt dus per patiënt af, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.